In procesul de prajire, o sursa externa de caldura este aplicata boabelor de cafea prime in rezervoare mari sau tobe, sunt rotite si incalzite uniform pana la temperaturi ajungand pana la 2900C. Caldura, in esenta, creeaza modificari chimice in structura fizica si compozitia boabelor de cafea. 

Boabele de cafea cresc in marime pana la 25 la 35 la suta. Ele incep sa sara, la fel ca floricelele de porumb. Boabele de cafea isi pierd 18-22 la suta din greutatea lor, mai ales prin procesul de evaporare. Continutul de cafeina, cu toate acestea, nu este afectat de aceste schimbari.

Treptat, boabele de cafea verzi se transforma intr-o culoare galbuie, apoi evolueaza pana la un maro profund. Aceste schimbari, precum si eliberarea de caffeol, care sunt esentiale in a scoate in evidenta aroma si buchetul boabelor de cafea. Mare grija trebuie sa fie luata ca procesul de apropiere de finalizare, pentru a se asigura ca boabele nu sunt arse.

O prajire mai indelungata are o pondere mai inalta si o aroma mai intens-bogata. Acesta este motivul pentru care boabele de cafea espresso sunt caracterizate ca avand un nivel de aciditate scazut, o plina pondere, si uneori un gust ca de caramel.


Dupa monitorizarea procesului de prajire, boabele de cafea sunt rapid racite prin jeturi de aer reci. Cu cat prajirea este mai intensa, tonurile acidice dispar, aparand si o nota dulce-amaruie cu o aroma de ciocolata.

O prajire mai indelungata va avea un continut de cofeina mai scazut. Temperaturile inalte si lungi de prajire vor elimina mai multa cofeina din boabele de cafea in comparatie cu o prajire mai scurta si rece. 

07iunie
2019
  • 705
  • 0

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!